Veneen lisävarusteet

Veneilyn ja veneharrastamisen voi toteuttaa monella eri tavalla. Veneilijäksi voi itseään kutsua kuka tahansa veneen omistaja – kävi vedessä kulkeminen sitten soutuveneellä, tavallisella moottoriveneellä tai upealla purjeveneellä. Oli vene siis millainen hyvänsä, voi omaa harrastamista kuitenkin laajentaa erilaisten venetarvikkeiden ja lisäosien avulla. Jokaisessa veneessä jo laki edellyttää olevan tietyt turvallisuuteen liittyvät tarvikkeet, mutta niiden lisäksi omaa veneilyä voi helpottaa monilla erilaisilla laitteilla ja sovelluksella. Lue niistä lisää tästä artikkelista!

Veneen pakolliset varusteet

Pakollisia varusteita jokaisessa veneessä ovat pelastusliivit jokaiselle matkustajalle, sammutin niissä veneissä joissa on esimerkiksi kaasuliesi tai muu sytytyslähde, äyskäri, ämpäri tai muu väline jolla voi heittää ylimääräisen veden vaaratilanteessa laidan yli sekä airot, mela tai ankkuri naruineen pitämään huolta siitä, että veneily ei ole pelkästään moottorin tai purjeen varassa. Kun nämä kaikki pakolliset tarvikkeet löytyvät veneestä, voi veneily alkaa. Veneilyssä ei kuitenkaan tarvitse tyytyä pelkästään näihin varusteisiin, vaan omasta harrastuksesta voi tehdä entistä hauskempaa ja turvallisempaa muutamien lisävarusteiden avulla.

Veneen lisävarusteet

Yksi haastavimmista asioista veneilyssä on vesistön tunteminen. Oman veneen saa hyvin nopeasti hajotettua sillä, että ei tutustu tarkasti vesistöön tai tarkkaile vesiliikennemerkkejä veneilyn aikana, jolloin veneen pohja voi rikkoutua sen osuessa esimerkiksi karikkoon. Vesistöön voi tutustua etukäteen karttojen avulla. Hyvämuistinenkaan ei voi muistaa kuitenkaan koko vesistöä, joten on suositeltavaa, että veneilyn avuksi otetaan erilliset vesikartat, laite navigointia varten tai kännykässä oleva kartta- ja navigointisovellus. Ylimääräiset kartat niin digitaalisessa kuin perinteisessä paperimuodossa ovat siis hyvä idea venevarusteiden joukkoon.

Toinen yllättävä seikka erityisesti ensikertalaisen veneretkellä on se että, polttoaine saattaa loppua moottorista kesken, jolloin loppumatka veneellä täytyy taittaa airojen tai melan avulla. Varaa siis riittävästi polttoainetta mukaan veneretkelle. Veneessä matkustaville voi tulla yllätyksenä myös se, että jopa kuumana kesäpäivänä veneessä voi tulla kylmä viiman takia. Varaa siis veneen penkin alle kevyitä, mutta lämpimiä takkeja sekä suojaavia hattuja. Muita yllättävän tarpeellisia veneilytarvikkeita ovat esimerkiksi köysi, puukko, ylimääräiset pelastusliivit, pitkään säilyvä ruoka sekä radiopuhelin tai vara-akku omalle kännykälle.